tiistai 5. tammikuuta 2016

Shoppailuja

Se ei ole mikään uutinen - eikä salaisuus etenkään - että teen paljon ostoksia netissä ja tilaan tavaroita monesti ulkomailta. Syy on yksinkertaisesti se, etten löydä mieleistäni Suomesta järkevään hintaan - jos ollenkaan.

Esimerkiksi joulun alla katselin joulukoristeita. Ihan tuossa länsinaapurissa oli paljon enemmän minun näköisiä koristeita tarjolla, Suomessa niitä samoja joilla kauppojen hyllyt on täytetty jo 20 vuotta. Ainakin. Okei... ehkä Stockmannilta tai Sokokselta saattaisi jotain erikoisempaa löytyä. Tai sitten pienistä putiikeista, mutta hinnat on pilvissä.

Niinpä nytkin sittne on tullut taas shoppailtua, milloin Kiinasta, milloin USA:sta. Kiinan tavaroissa olen suosinut Light In The Boxia. Toimitus on pelannut hyvin ja monesti tuotteet on lähetetty EU-varastolta, jolloin tulleja ja veroja ei tule. Periaatteessa. 

Käytännössä joutuu ne maksamaan, mutta olen myös aina ottanut mukaan tulli- ja verovakuutuksen, jolloin LITB tilittää maksut minulle jälkeenpäin takaisin. No big deal. Homma on otiminut hyvin, kun tullauksen jälkeen paketti on tullut parissa päivässä postiin. Monesti toimituksetkin on olleet todella nopeita.

Noh... tilasinpa sitten tavallisuudesta poiketen vähän vaatteita. Tulos: paketti ei ollut tullut vielä Joulun jälkeenkään Suomeen. uuden vuoden aaton aattona sain tullausilmoituksen. Ei siinä. Tullasin paketin ja se tuli tänään. Tavallisessa postissa, laatikkoon.

Vaan tilattiinpa jouluna sitten tablettia ja vähän lisää vaatteita. Toimitukseksi tuli automaattisesti pikalähetys jota en huomannut vaihtaa tavalliseen. Toimitusaika piti olla 3-5 arkipäivää. Onhan tässä pyhiä ollut. Paketti kuitenkin lähti joulun pyhinä Kiinasta. Kahden kuriirifirman kautta. Toimituskuluja tuli lähetykselle vakuutuksineen 35 e.

Välipäivät meni taistellessa DHL:n ja UPS:n kanssa jotka tässä tapauksessa kuljettavat tilaukset. UPS:ltä tuli viesti, että minun tarvitsisi heille maksaa erikseen tullauksesta. En lämmennyt ajatukselle, koska osaan varsin helposti itsekin hoitaa tullauksen. Vaan heillä kuulema onkin käytäntönä, että jos tullaan itse niin toimitus kotiin maksaa 24,80 e. Heitin tullaamana tullaus olisi maksanut 14,80 € + tullimaksu + verot. Vedin porot nessuun. Perustelu itsetullauksen toimitusmaksuun oli se, että se aiheuttaa heille työtä. Ööö... en tajua silti. Miksi hitossa minun pitäisi maksaa siitä, että lähettäjä valitsee kuriiriliikkeen toimittamaan tilausta josta olen toimituksen jo maksanut? Minä en UPS:ää toimittajaksi valinnut. Ja myöskin tässä tilauksessa on tullivakuutukset jo mukana.

Loppujen lopuksi pääsimme yhteisymmärrykseen, että tullaan tilauksen itse ja he toimittavat tilauksen minulle ilman eri kustannuksia. Lähetin myös tullin luovutuspäätöksen heille suoraan, joten ei ongelmaa.

Ymmärrän sen, että tilaus toimitetaan 2 erässä, jo ihan varastoinninkin takia, mutta myös se helpottaa minulla tullausta kun ei tarvitse miettiä mitä lähetyskoodia käytänkään jos paketti sisältää sekä elektroniikkaa, että vaatteita. Elektroniikan verotusraja on tässä tapauksessa 150 € ja tilaus jää alle sen, mutta vaatteiden osalta verotusraja onkin 22 e ja se menee yli. Oma lukunsa tietysti on vielä se, että tulli verottaa myös postituskuluista ALV:t. Millä logiikalla, en tiedä, mutta sitä en jaksa nyt edes pohtiakaan. tämän elektroniikkatilauksen tullauksesta maksoin 28,90 e, eli UPS:n mukaan olisin maksanut heille yhteensä 43,70 e toimituksesta vielä lisää.

Vaan sitten DHL. Voi perkele!!! Heiltäkin tuli tekstiviesti, että on lähetys joka pitäisi tullata. Ja voin antaa tiedot linkin kautta. Kirjoitin linkin koneelle, koska puhelin on niin perkeleen hidas aukomaan linkkejä. Vain sivu jossa kysyttiin sotu ja sähköpostiosoite tullausta varten. Ei mitään muuta ylimääräistä tietoa. Ei hinnoista eikä mistään.

Ajattelin että asiahan on tällä kunnossa kunnes tuli lasku. Halusivat minun maksavan heille 26,01 € tullauksesta ja tullivakuutuksesta. Huomioitavaa on, että he ovat tullanneet samat postituskulut mukaan tilaukseen kuin minäkin tullasin. toinen huomioitava seikka on se, että paketti ei ole vielä Suomessa ja väittävät tullanneensa sen jo. Eritelystä tarkistin verojen osuuden tästä tilauksesta. Se oli oikein ja se minun kuuluukin maksaa kun paketti on Suomessa. Ja sen voin maksaa myös itse Tulliin.

Kumpikin kuriiriliike ottavat paketin säilyttämisestä myös 17 e/vrk jos paketti seisoo hiellä varastossa yli 5 päivää. Jännityksellä odotan mitä laskua seuraavaksi tarjoavat. 

Lähettäjäkin, LITB on saanut oman osuutensa. tässä tapauksessa heille on saanut vääntää ratakiskoa urakalla. Lopputulema on se, että jos jotakin maksuja tulee, niin he tilittävät ne minulle päin takaisin. Ilman meteliähän tilauksen toimitus olisi tullut minulle maksamaan 104,71 €.

Vaan niin... moisen väännön jälkeen en toista kertaa tilaa heiltä vaikka ennen kaikki onkin toiminut moitteettomasti. Jatkossa tilaan muualta. Ja ainakin tarkistan ettei mitään hiton kuriiriliikettä käytetä.

Niin... ja se aiemmin tilaamani paketti joka tuli uuden Vuoden aaton aattona... se tuli tavallisessa postissa. Samaan aikana tullasin kuitenkin UPS:n paketin ja sitä ei vielä ole minulle toimitettu... Jännä, että posti pystyy toimittamaan edullisemmin paketin perille kuin yksityinen kuriiriliike törkyhinnoittelulla.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti