maanantai 14. joulukuuta 2015

Tietoturvaa koneelle - omia kokemuksia

On tullut joskus aikoinaan tutustuttua erilaisiin tietoturvaohjelmiin. Yksikään ei ole osoittautunut suorastaan surkeaksi, mutta eroja ohjelmissa todella on.

Joskus vuosituhannen vaihteessa vannoin F-Securen nimiin. Ja vannoin siihen pitkään. Kunnes tutustuin Comodoon, joka jo ilmaisversiona teki paljon enemmän mitä F-Secure. F-Securekin hälyytti hyökkäys- ja koneelle murtautumisyrityksistä kyllä, mutta ei varsinaisesti tehnyt asialle paljoa. Comodossa taas sain valita jopa että hyökkäyksen onnistuessa, ohjelmisto katkaisee nettiyhteyden. Joten kone oli hyvinkin puhdas todella pitkään. Itseasiassa sen jälkeen ei viruksia tai haittaohjelmia ole näkynyt, koska ohjelma kysyy jokaisesta vieraasta ohjelmasta mitä haluaa tehdä. Joskus jopa ärsyttävänkin usein. Ja jo vuosia olen vannonut Comodon nimeen.

Vaan kun alkoi puhelin temppuilemaan, niin Miehen suosituksesta otin kokeeksi puhelimelle 360 Total Securityn. Ja olinkin yllättynyt sen monipuolisuudesta ja toimivuudesta. Joten ajattelin vähän tutkailla asiaa. Ja yllätyin, että saman saa koneellekin. Ohjelmisto on minulle täysin uusi ja heti kättelyssä onnistui parilla klikkauksella poistamaan ohjelman jonka poiston kanssa itse olen taistelemalla taistellut. Ja mitä nyt olen tutkaillut uutta tietoturvaani, niin täytyy sanoa, että on tuo vaan paljon näppärämpi ja monipuolisempi mitä Comodo. 

Erityisesti tykkään, että voin seurata kaikkia lähteitä joilta koneelle on tulossa päivityksiä. Ei ole eka kerta, että joku huijarisivusto yrittää koneelle asentaa jotakin, mutta aiemmin Comodon kysellessä "mitä haluat tehdä" asiaan ehti reagoida kaikessa rauhassa. Jos lähde ei kuulosta tutulta niin koneelle ei tule mitään.

Ja heti kättelyssä tykkäsin siitä, että 360 TS ehdotti selkeästi käynnistyvien ohjelmien optimointia. Koneen käynnistyminen ainakin nopeutu ihan merkittävästi ja käynnistysaika putosi parista minuutista alle minuuttiin. Sekuntikelloa en ottanut käyttöön.

Toinen mistä tykkään, on se, että pystyn koska tahansa vilkaisemaan selkeää grafiikkaa ja näen miten netin nopeus toimii. Monesti kun isoin ongelma on netin epätasainen nopeus. Joskin nyt viimeiset pari päivää on saanut nauttia varsinsujuvasta netistä, kun on pakkasta ja lunta maassa. Ja vielä 4G verkossa. Eri asia itä sitten tapahtuu kun tulee kevät ja lehti puuhun. Ja mökkiläiset.

Myönnettäköön, että tämän päivän F-Securen ominaisuudet ovat minulla täysin hämärän peitossa. Voihan olla että F-Secure tekee tänä päivänä kaiken sen saman mitä tämä 360 Total Securitykin, tosin ainakin sillä erolla että 360 TS on ilmainen. Ja ainakin oman kokemuksen perusteella 360 TS on yksinkertainen käyttää ihan kenen tahansa. Iso plussa sekin, että ohjelma on saatavilla myös suomeksi.

Joku ehkä miettii, että mitä sillä on väliä millainen ohjelisto koneella on. Kaikille ei varmasti olekaan mitään merkitystä, mutta itse kun hoidan niin omia kuin perheenkin asioita koneella, niin jo siksi tietoturva on oltava kunnossa. Kun vielä tekee töitä koneella, niin tietoturvan merkitys sen kuin kasvaa. Nyt kun alkaa vielä opiskelu, niin on tietoturvan oltava jo siksikin kunnossa ettei kone aivan pääse menemään solmuun jostakin haittaohjelmasta, joka voi tulla mistä vain. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti