perjantai 31. heinäkuuta 2015

Mikä suomalaisia vaivaa?

Olen jo pitkään miettinyt mikä suomalaisia vaivaa. Ei siis päiviä vaan ihan vuosia.

Onko niin, että aika on kullannut muistot ja minusta joskus 30 vuotta sitten Suomi oli varsin paljon suvaitsevampi maa kuin tänä päivänä, jolloin yritetään suvaita, mutta käytännössä tuomitaan kuitenkin kaikki? Vai onko niin, että 30 vuotta sitten oltiin suvaitsevinaan ja tuomittiin hiljaisesti ja tänä päivänä räksytetään suuta kaikesta? Niin tai näin, niin en muista törmänneeni 30 vuotta sitten ilmiöön, jossa suomalainen olisi sanonut toiselle suomalaiselle päin näköä "Painu helvettiin täältä" ja kehunut tätä maanpetturiksi. Voi toki olla, että se ei ole vain osunut minulle silmiin ja korviin, koska olen ollut aika natiainen silloin. Vaikka lapset kyllä ehtivät huomaamaan yllättävän paljon asioita.

Kyllä 30 vuotta sitten venäläisiin ja romaaneihin suhtauduttiin hyvin varauksella ja heitä nimiteltiin. Tummaihoiset ihmiset saivat heti neekeri nimen. Suomalaislapset kiusasivat toisia suomalaisia koulussa eli ei sentään missään lintukodossa tai utopistisessa paratiisikuplassa sentään eletty. Mutta tänä päivänä yhä enemmän törmään tilanteisiin joissa toinen suomalainen kehottaa toista suomalaista häipymään maasta. Ventovieraat toisilleen, jopa sukulaiset toisilleen.

Kun yllättäin palasin Suomeen 2012, niin alkuun yritin kertoa kokemuksistani maailmalla suomalaisille. Miksen kertoisi!? Etenkin kun toinen kysyy. Hyvin äkkiä kuitenkin huomasin, että ei... toisen kysyessä "Millaista siellä oli?" ei pidä ainakaan kertoa kovin syvällisesti mitään. Ja älä ainakaan kerro mitään positiivisia ja upeina pitämiäsi kokemuksia. Äläkä kehu säätä. Kerro vain miten kurjaa oli olla etäällä, mikä kaikki mättää ja kehu perään miten hienoa on palata Suomeen, miten Suomessa kaikki on niin paljon paremmin. Sittenkin vaikka valehtelisit. Ja siltikin saat maanpetturin leiman otsaasi. Vaikka olisit ollut koko ajan Suomen kansalainen, maksanut verosi Suomeen ja käynyt säännöllisesti Suomessa. Silloin ei suomalainen sano, mene sinne takaisin mistä tulit, mutta mielessään miettii kuitenkin toisin.

Muutama kantasuomalainen ei ihan ymmärtänyt, tai ei halunnut uskoa, että suomalainen voi olla rasistisempi toiselle suomalaiselle kuin maahanmuuttajalle. Mutta paluumuuttajien keskuudessä ilmiö on hyvin tuttu. Ihan virastoissa asioimisesta lähtien voi virkailijoilta kuulla "Miksi edes palasit?" Itse vastasin aina "Vaikka esimerkiksi siksi, että olen suomalainen ja maksanut veroni aina Suomeen, joten miksi en palaisi!?" Mutta samalla miettinyt hiljaa mielessäni "Niin... miksi helvetissä edes palasin!?!?" 

Kuitenkin tämän kirjoituksen kimmoittajana oli nyt näin aamukahvia juodessa tämä blogiteksti, johon törmäsin Facessa. Itse teksi on minusta mielenkiintosita pohdintaa suomalaisuudesta ja monikulttuurisesta Suomesta. Kommentointi sai loksahtamaan suuni auki ja jopa vielä unessa olevani aivot raksuttamaan (ei... tätä kirjoittaessa en ole vielä juonut sitä 3 mukillista kahvia, jonka tarvitsen voidakseni sanoa, että olen kunnolla hereillä).

Tekstin ehdotus Suomen lipun päivttämisestä sinänsään on kyllä sohimista herhiläispesään, mutta mielenkiintoinen ajatus eikä Suomi olisi edes ainoa maa, joka on lippunsa uusinut. Minusta ehdotukseksi ottaa vuonna 1905 käytössä ollu lippu oli hyvin kuvainnollinen... lipusta kun minulle tuli mielleyhtymä Kreikan lippuun ja ei tarvitse sanoa, mitä suomalaiset ovat mieltä Suomen Kreikka-tuista. Sinänsä siis lippu voisi olla osuvakin, kun kerran  veroeurot syydetään sinne joka tapauksessa.

Vaan kommentointi... Minusta artikkeli oli kirjoitettu pilke silmäkulmassa, mutta suomalaiset eivät sitä sitten halunneet nähdä. Ilmeisesti siis Suomessa ei parane ilmaista mielipidettään missään muodossa julkisesti. Jos ilmaiset olet saman tien näemmä maanpetturi ja sinut toivotetaan lähtemään maasta. Sinänsä ristiriitainen ilmiö, kun samaan aikaan ollaan kovasti rakentamassa monikulttuurista Suomea, joka toki sinällään kuumentaa tunteita ja osa suomalaisista vannoo kovin kantasuomalaisten nimiin ja osa taas toivottaa tervetulleeksi kaikki kansalaisuudet. Onko siis niin, että Suomesta halutaan rakentaa monikulttuurinen, mutta hävittää samalla kantasuomalaisuus?

Oma mielipiteeni maahanmuuttajia kohtaan on avoin. Avoimempikin voisi olla. Minusta on ok, jos Suomeen tulee maahanmuuttajia, mutta kunhan eivät tule sosiaalietuuksien takia. Kun kuulee ja on ihan omakohtaisia kokemuksiakin siitä, että kantasuomalaiselta evätään hänelle kuuluvat tuet, mutta maahanmuuttajaperhe saa kaiken. Ja jos on kyseessä turvapaikan hakija, niin toki hänelle pitää tarjota turvallinen asuinpaikka jos se on vain mahdollista. Ei kuitenkaan niin, että oma kansa siitä kärsii.

Maahanmuuttajat rikastuttavat ja piristävät Suomea. MUTTA vain jos tulevat työn perässä ja oppivat elämään maassa maan tavalla. Siinä Suomessa on osin epäonnistuttu, koska suvaitaan kulttuurit ja ollaan antamassa jokaiselle uskonnolle ja kansalaisuudelle periksi. En minäkään lähde maailmalle ja vaadi katolista tai islamin uskoista maata muuttamaan käytäntöjään minun takia, koska olen ateisti. Kun lähden maailmalle, niin pyrin kunnioittamaan maan omia tapoja. Eikä Suomessakaan muuta pitäisi sallia. Jos maahanmuuttaja ei sitä hyväksy, niin silloin voi etsiä sellaisen maan jossa se itselle tärkeä juttu kuuluu kulttuuriin.

Nythän jos maahanmuuttaja tulee maahan, niin ensimmäiseksi katsotaan joku paikka ja raha-asioita. Ok, pitäähän täällä jotenkin toki elää, mutta olisiko sittenkin tärkeämpää ihan kaikkein ensimmäsieksi opettaa maan tavat. Ennen kuin on päätöstä edes että saa jäädä maahan. Miksei sitä voisi järjestää koulutusta vastaanottokeskuksissa asiasta. Ja velvoittaa koulutukseen osallistumiseen oleskeluluvan eväämisellä. Ellet osallistu koulutukseen, joudut lähtemään. Ellet suorita koulutusta hyväksytysti, joudut lähtemään. Samanlaisia sääntöjähän on kuitenkin työttömillä suomalaisilla paljon. Ellet hae osoitettua paikkaa, saat karenssin, ellet hakeudu koulutukseen, saat karenssin, jos sairastut kesken koulutuksen, saat karenssin... Miksei siis samaa voisi käyttää oleskeluluvan myöntämisessä? 

Minusta tuo olisi vallan oiva käytäntö. Itselläni ei olisi mitään sitä vastaan, että lähtiessäni toiseen maahan asumaa ja työskentelemään, niin oleskeluluvan myöntämiseksi minun pitäisi opetella perusasiat maan tavoista ja kulttuurista. Nyt kuitenkin saatan vahingossakin tietämättömyyttäni loukata toisen kulttuuria - joskin nyt en tarkoita sitä mistä on paljon kirjoiteltu - maahanmuuttajien tekemistä rikoksista - vaan tarkoitan ihan tavallisia arkisia asioita, jotka eivät välttämättä tule minulle mieleen koska en tiedä niistä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti